Případ onemocnění ryb č. 15 – Albino discus

Video vyšetření Albino terčovce, vysvětlené Dr. Geraldem Bassleerem s mikroskopickými pozorováními, ukazujícími bakteriální infekci, pocházející možná z živé nebo mražené potravy. Navrhuje také, jaká opatření můžete podniknout a jaké léky aplikovat.

1
00:00:00,000 –> 00:00:11,000
Dnes se budeme zabývat případem onemocnění ryb číslo 15. Ano, už je 15, 14. Možná jste viděli a další přijdou.

2
00:00:11,000 –> 00:00:19,000
Dnes je to o Discus Albino, který jsem dostal od velkého distributora terčovců.

3
00:00:19,000 –> 00:00:26,000
A ryby byly hubené, vyhublé a v nádrži umíralo několik ryb.

4
00:00:26,000 –> 00:00:31,000
I když ryba vypadala moc hezky a velká, můžete ji vidět zde.

5
00:00:31,000 –> 00:00:38,000
A tady vidíte to hubené břicho, jak špatně na tom byla ryba.

6
00:00:38,000 –> 00:00:47,000
A to znamená, že zdraví bylo příliš ovlivněno. Některé ploutve byly trochu poškozené, ale ne vážné. Neviděli jsme žádnou hnilobu ploutví.

7
00:00:47,000 –> 00:00:58,000
Prohlédli jsme si ryby na postranní čáře, usoudili, že se jedná o nějakou malou erozi, což můžete jasně vidět zde na této postranní čáře a trochu i zde.

8
00:00:58,000 –> 00:01:03,000
Na rybách jsme toho ale moc vidět nemohli.

9
00:01:03,000 –> 00:01:09,000
Vzali jsme nějaké šupiny a prozkoumali jsme je a viděli jsme nějaké šupiny, které byly poškozené, erodované.

10
00:01:09,000 –> 00:01:19,000
Vidíte, že tam byly nějaké díry, tady byly boky erodované. Můžete tomu říkat erodované šupiny, poškozené šupiny zde. Vidíme ve větším rozlišní.

11
00:01:19,000 –> 00:01:28,000
Vidíte zde velkou erozi. A to je někdy slabina ryby při tvorbě šupin.

12
00:01:28,000 –> 00:01:35,000
A je to kvůli vnitřnímu problému. K tomu se vracím i v jiných případech, které vám ukážu v blízké budoucnosti.

13
00:01:35,000 –> 00:01:46,000
A ryba trpí orgány, které nefungují dobře a zdá se, že je slabostí ryby dostat své minerály a vápník atd. až k tvorbě šupin.

14
00:01:46,000 –> 00:01:50,000
Šupiny tedy vypadají poškozené, což ukazuje na vnitřní problém.

15
00:01:50,000 –> 00:01:58,000
Také žábry vypadají jako deformované. Vidíte, že žábry nejsou pěkně zpevněné, zde se zdají být slepené dohromady.

16
00:01:58,000 –> 00:02:06,000
Zdá se tedy, že se jedná o poškozené žábry. Mikroskop nám řekne více. Zde můžete vidět, jak krvavý vzhled žáber krvácí.

17
00:02:06,000 –> 00:02:13,000
A zde vidíme žábry, které jsou sežrané nebo úplně erodované, poškozené.

18
00:02:13,000 –> 00:02:17,000
Docházelo k bakteriálním infekcím. Na tento se můžete podívat i zde.

19
00:02:17,000 –> 00:02:25,000
Takže žábry měly vážný problém. Ryba také trpěla silnou nedostatečnou respirací.

20
00:02:25,000 –> 00:02:34,000
A když jsme rybu po pitvě otevřeli, všimli jsme si, že střevo je plné jídla. Velmi tmavé.

21
00:02:34,000 –> 00:02:41,000
Viděli jsme velmi velké ledviny a viděli jsme prázdné břicho.

22
00:02:41,000 –> 00:02:47,000
Takže ryba měla některé orgány tam, kde nebyly dobře vyvinuté.

23
00:02:47,000 –> 00:02:57,000
A tak jsme to prozkoumali pod mikroskopem a první věc, kterou jsme viděli, bylo, že střevo bylo velmi dobře, jak bych to řekl, úplně naplněné jídlem.

24
00:02:57,000 –> 00:03:06,000
A nebylo to stráveno. Mohli jsme to najít pod mikroskopem a mohli jste si ty exkrementy ověřit. Našli jsme špatně stravitelné jídlo.

25
00:03:06,000 –> 00:03:11,000
Když jsme vyndali některé orgány, tady jsme odebrali některé vzorky.

26
00:03:11,000 –> 00:03:19,000
Zde vidíme vlevo slezinu. To jsou játra a právo. Je tu ledvina. Takže tyto tři orgány.

27
00:03:19,000 –> 00:03:28,000
Už vidíte tmavé skvrny. A to není normální. Ty tmavé uzlíky nebo hlízy, jak jinak to nazvat.

28
00:03:28,000 –> 00:03:35,000
Není normální mít to v orgánech. Podívejte se, co vidíme tady v játrech, jsou ty tmavé skvrny.

29
00:03:35,000 –> 00:03:45,00
Jedná se o centra Melano-macrophage, MMC, což má obvykle ve většině případů bakteriální příčinu.

30
00:03:45,000 –> 00:03:54,000
Někdy je to virová příčina, ale řeknu vám, že je těžké najít různé bakterie nebo ryby. Máme tak málo nástrojů, které bychom mohli zkoumat.

31
00:03:54,000 –> 00:04:05,000
Zde vidíme špatnou slezinu. Stejný problém je to s MMC . A také zde vidíme načasování žil v ledvinách.

32
00:04:05,000 –> 00:04:15,000
Vidíte nějaké formáže vápníku. Ledviny tedy nefungovaly dobře. Takže orgány byly velmi těžce postiženy. Promiň.

33
00:04:15,000 –> 00:04:23,000
Takže léčba tohoto druhu problému. První věc, na kterou se musíme zeptat sami sebe, je, jak problémy začaly?

34
00:04:23,000 –> 00:04:38,000
Byl to stres? Způsobilo to jídlo? Vodní podmínky? No, možná. Ale v tomto případě máme podezření, že původem je jídlo.

35
00:04:38,000 –> 00:04:55,000
Potravina s vysokým mikrobiálním znečištěním, které může pocházet z mražených nebo živých potravin. Doporučujeme v tomto případě aplikovat antibakteriální léky, jako je oxytetocyklus nebo jiné antibiotikum, a samozřejmě změnit zdroj potravy.

36
00:04:55,000 –> 00:05:10,000
Doporučujeme krmit ryby pro a fytobiotiky, které pomáhají obraně, která ryby opravují. A krmivo Dr. Bassleer BioFish Food Forte, extrakt z grapefruitových jadérek a maringa, bylinné nebo frikolové.

37
00:05:10,000 –> 00:05:22,000
Co je tedy nejlepší? Těžko říct. Už tak je obtížné přimět terčovce, aby jedl suchou granulovanou potravu. Ale nakonec se najíte, až bude mít dostatečný hlad a bude chtít žít delší dobu.

38
00:05:22,000 –> 00:05:38,000
Ryby, které jsou příliš slabé, no, to by mohlo být obtížné zachránit. Ale přemýšlejte o tom. Podíváme-li se na původ, je to mikrobiální znečištění, které obvykle pochází z druhu potravin, mražených nebo živých potravin, které nejsou dobře připravené, špatně uvařené nebo špatně udržované.

39
00:05:38,000 –> 00:05:43,000
Tak tohle byl můj návrh pro tento problém tohoto terčovce.

40
00:05:43,000 –> 00:05:52,000
Další případ se bude týkat obří beta samice. Tady vidíte obrázek, to je další případ, číslo 16. Tak zase zase příště.

41
00:05:52,000 –> 00:05:53,000
Opatrujte se, sbohem.

Publikováno 20.6.2024